terug naar afAlles over Bones For LifeWelke soort opleidingen zijn er?Alle docenten in NederlandWat is de planning?Onze gegevens

Feldenkrais Methode en Bones for Life


 Moshé Feldenkrais (Rusland 1904 – 1984 Israël) ontwikkelde zijn methode in de dertiger jaren van de 20e eeuw. Hij studeerde mechanica en natuurkunde. Zelf in het bezit van de zwarte band was hij de oprichter van de eerste judoschool in Parijs.  Deze achtergrond en zijn intense belangstelling voor de vroege ontwikkeling van het kind, biologie en taal, bundelde hij om vandaar uit zichzelf weer zonder pijn te leren lopen na een ernstige knieblessure. Hij ging zich meer en meer verdiepen in de functie van het zenuwstelsel, in het bijzonder met betrekking tot beweging. Hieruit ontstond in de loop van vele jaren de Feldenkrais Methode.
(overgenomen uit de Folder van de Nederlandse Feldenkrais Vereniging).


Uitgangspunt van de Feldenkrais-Methode is integratie. Het lichaam, als levend organisme, is als een netwerk waarin elk deel het geheel beïnvloedt. Om een specifieke, schijnbaar lokale disfunctie te verbeteren worden kleine vaak ongebruikelijke bewegingen gebruikt. Hierbij kan de cursist nieuwe bewegingsmogelijkheden ontdekken. Vervolgens kan het hele lichaam de nieuwe bewegingsopties ondersteunen waardoor het beperkende patroon kan worden losgelaten. 

Dr. Feldenkrais stelde dat gewoonten kunnen worden veranderd op dezelfde manier als ze zijn gevormd. Een baby leert door eindeloos experimenteren zijn fysieke functies als gaan zitten, kruipen en lopen beheersen. Een volwassene kan ongebruikte mogelijkheden opnieuw gaan verkennen, terwijl hij zich de samenwerking van het lichaam als geheel in een specifieke beweging bewust wordt.  

Een optimale bewegingscoördinatie verkrijgen is meer dan fysieke inspanning. Fysieke inspanning kan zelfs een goed georganiseerde beweging in de weg staan. Voor het nauwkeurig kunnen observeren is het belangrijk dat bewegingen rustig en met weinig inspanning worden uitgevoerd.

In Feldenkrais lessen worden oefeningen veelal liggend of zittend op de grond uitgevoerd. De grond biedt daarbij de gelegenheid de gebruikelijke spierspanning los te laten en nieuwe bewegingsmogelijkheden te ontdekken op een manier die het organisme kan accepteren.

Bones for Life® gebruikt de uitgangspunten van het integrerend  somatisch leren van de Feldenkrais-Methode® in combinatie met meer dynamische bewegingen.

Voor meer informatie over de Feldenkrais Methode zie:
 
http://www.feldenkrais-krimpen.nl/feldenkrais-methode.aspx

Voor informatie over Feldenkrais workshops zie:
http://www.feldenkrais-krimpen.nl/feldenkrais-methode/workshops.aspx

 laatst bijgewerkt::04-04-2018

Bones for Life Nederland