terug naar afAlles over Bones For LifeWelke soort opleidingen zijn er?Alle docenten in NederlandWat is de planning?Onze gegevens

Nasa en astronauten met broze botten


Onderzoek van de NASA heeft verlies van botmassa onder de aandacht gebracht en de houding er tegenover totaal veranderd. Vóór onderzoek van de NASA hiernaar, werd het brozer worden van de botten verondersteld een normaal gevolg te zijn van het verouderingsproces. De juistheid van deze veronderstelling is op losse schroeven komen te staan nadat astronauten, mensen met een uitstekende conditie, uit de ruimte terugkeerden met een verzwakt skelet.

Het is duidelijk dat afbraak van botweefsel niet slechts te maken heeft met leeftijd. Het is ook een reactie van het lichaam op omgevingsfactoren. In een gewichtsloze omgeving mist het lichaam de stimulans om zijn botten te versterken. Er worden geen nieuwe cellen aangemaakt en oude cellen sterven af. Zonder aanmaak van nieuwe cellen daalt het aantal botcellen voortdurend. Het bot verzwakt en er ontstaat een risico op botbreuken.

De NASA heeft ook aangetoond dat botdichtheid kan worden hersteld. Bij terugkeer uit de ruimte herstelt het lichaam zich, omdat het weer onderhevig is aan de zwaartekracht. Dit gebeurt alleen dan, als het lichaam/skelet in een rechtop gaande houding - tegen de zwaartekracht in - beweegt zoals bij het stappen of lopen. Uiteraard spelen ook voeding en voldoende zonlicht (vitamine D) een rol in dit herstelproces.

De bemoedigende boodschap is, dat het proces van botafbraak onder bepaalde omstandigheden omkeerbaar is. Doel van het Bones For Life-programma is voorwaarden creëren waardoor de aanmaak van botweefsel wordt gestimuleerd.

 laatst bijgewerkt: 04-04-2018

Bones for Life Nederland